DISKSKOLA

DISK & RENGÖRNING

Liten Diskskola

Grundläggande kunskaper i disk & rengöring

Restaurangdiskmaskinen: 

Är lite annorlunda uppbyggd än diskmaskiner för hemmabruk, de största skillnaderna är att restaurangmaskinen diskar med samma vatten varje gång, samt att den diskar mycket snabbare, mellan 50sek till ca 3min per disk. Detta ställer lite krav på er som diskar på restauranger & caféer. Det är väldigt viktigt att skölja av disken ordentligt i vatten med max 35 grader innan man stoppar den i maskinen. Använder man för varmt vatten när man försköljer disken ”bränner” man fast stärkelse, äggviteämnen & protein som sedan inte lossnar i diskmaskinen.

Hur man diskar:

Börja med glas & koppar: När ni har rent vatten i maskinen ska man börja diska det känsligaste dvs. glas & koppar. Det samlas nämligen alltid stärkelse i vattnet vilket kan göra att man  ser små prickar på glasen. Det är viktig att kolla på vattnet så att det inte blir för smutsigt, då måste ni byta vatten. Diska aldrig mer än 50 maskiner utan att byta vatten.

Bestick: 
Bestick bör blötläggas före diskning, antingen med bara vatten eller med blötläggningsmedel. Aldrig med handdiskmedel för då finns det risk att medel kommer in i maskinen och det börjar skumma över. Besticken diskas två gånger, första gången osorterade liggande på en diskkorg med små hål,  andra gången osorterade stående i bestickkorg. Obs andra gången i rent vatten för bästa resultat. 

Övrig disk:
Fördiska ordentligt så att det är nästan rent innan ni kör in det i maskinen, och 
byt hellre vatten för ofta än för sällan om ni vill ha ett bra resultat. Rengöring av diskmaskinen: Efter dagens slut töms maskinen på vatten och spola rent silplan och botten på maskinen. En gång i veckan bör diskarmarna tas loss för rengöring samt i trånga utrymmen på maskinen där det samlas smuts och stärkelse, använd vatten eller blötläggningsmedel & diskborste vid rengöring, använd ej andra medel eller svinto som skummar. Efter rengöring och dagens slut lämna maskinen med huven/luckan öppen så att maskinen kan torka ur under natten.

Hur det blir rent

NorrlandsDNorrlandsDisk din lokala servicepartneriZinner Circle NorrlandsDisk din lokala servicepartnersk din lokala servicepartner
Zinners cirkel

Det är fyra delar som påverkar resultatet av rengöringen. Detta gäller all typ av rengöring. Om man minskar någon utav delarna måste man öka på någon eller några av de andra för att få samma resultat. Lär dig cirkeln och när ni stöter på problem vid rengöring eller diskning fundera över vilken del som inte fungerar och hur ni kan åtgärda det.

Ett av de vanligaste felen vid rengöring är att man glömmer bort tiden i cirkeln. Man måste låta rengöringsmedlet få verka en liten stund, då blir det både lättare att rengöra och ett bättre resultat. Ett annat vanligt misstag är att man använder kem som inte är avsedda för ändamålet eller är ”billigt” vilket oftast brukar vara ett svagare medel där man måste använda en betydligt större mängd för att uppnå samma resultat. Använd kem för professionellt bruk och läs på om användningsområdet och dosering.